Przeczytaj poradnik Deniszy i mój (mój jest zresztą do poprawki) i jeszcze kilka innych poradników to bedziesz mniej więcej wiedział jak się tym gra. Reszta przyjdzie z czasem. Nie chce mi się tu pisać od nowa poradnika, ale odpowiem pokrótce na twoje pytania:
> [...] szczerze powiedziawszy jak zobaczyłem ile jest tych nano
> to troche mi nogi wymiekły [...]
Zobacz sobie Engowe, wtedy dopiero wymiękniesz.
> Proszę o porady które nano rolować na misjach, na co zwrócic
> uwagę, tzn na jakie nano poza sklepowe.
Listę nanosów masz na anuo.org, żeby sprawdzić czy jest rolowalne (zwykle jest, ale część jest do kupienia tylko w gardenach, a część jest tylko z dynek.) wchodzisz na
arpa3.net
> [...] zaczynaja sie klopoty z metafizykmi ldujacymi mi -65 mm
> skutecznie blokujac mi leczenie [...]
Najważniejsze są nano do leczenia (single heal, team heal od biedy możesz sobie odpuścić), te staraj się mieć zawsze aktualne. Napisałem też w swoim poradniku żeby gdzień na pasku mieć linki do słabszych leczeń, ale po co czytać poradnik, jak można spamować forum
Oprócz tego warto rollować morfy, np Playfull Cub, Grinning Hunter i tak dalej. Reszta jest albo nierolowalna albo mniej warta uwagi.
Z nanoskilli proponuję odpuścić MC, przynajmniej na low lvl.
Na TL4 mamy mało IP, jak każdy. Nie musisz maksować wszystkiego w dziale "Base Abilities", nawet nie polecam tego przed lvl 160. To co tam jest podnoś jak jest potrzebne, maksuj ewentualnie Agility, Int i może Stamine. Z Broni maksuj tylko głównego skilla Pistol/1he zalezy czego używasz. Speciale i MultiMelee/MultiRanged dodawaj tylko tyle, żeby założyć broń i żeby nie była OE na ekspertyzach. Body Dev i Nano Pool - raczej maksuj. DodgeRng i EvadeClsc - podnoś, najlepiej maksuj, oprócz tego Melee/Ranged init zalezy czego używasz i możesz dodawać do NanoCInit, nanorezist i duck sobie odpuść. Nanoskille podnoś dopiero kiedy możesz wgrać nowe nano (w swoim poradniku nazwałem to "prawie-maksowaniem"), nie musisz wszystkiego maksować. Najważniejsze tutaj są BM i MM, ważne SI i PM, mniej ważne TS i MC. First Aid i Treatment trzymaj wysoko.
> Ale co mam robić w czasie walki???
> Znacie jakies sposoby?

W czasie walki masz używać speciali kiedy są dostępne i się leczyć. Używaj też nanokitów żeby leczyć się dłużej. Tu nie ma jakiejś wielkiej filozofii. Później dochodzą jeszcze nano z serii Lick Wounds i Frenzy castowane w czasie walki.