Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor

Wiadomość
 Tytuł: Re: doc pvp
PostNapisane: Pt lis 20, 2009 3:11 pm 
Teh Legendary Farmer

Cytuj:
FC, jeżeli już coś pokazuje (co robi z rzadka) oznacza to, że tak będzie.

Pat, grasz w tą grę dłużej od nas i tak twierdzisz? :)

Przecież Means właściwie przy każdej wypowiedzi odnośnie balansowania zaznacza "most probably", "we hope", itp. Primo, nie brał bym niczego za pewnik, secundo, te zmiany wejdą najszybciej za pół roku.

Niestety, ale obawiam się, że te zmiany rozwalą grę na amen, AMEN :/.

Problemem tych zmian nie jest ich zaplanowanie na papierze. Z tym by sobie poradziła jedna łebska osoba (pamiętajmy, że te zmiany oprócz działania AS to nie jest programowanie, tylko zwykłe zmienianie pól w tabelce, więc nie ma tu typowo technicznych modyfikacji).
Problemy to:
- złożoność AO, nawet jak wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik (co jest niestety niemożliwe), to znajdzie się szaleniec, który odkryje, że win = agent z PE/M150, albo NT z 500HP.
- brak testowania z prawdziwego zdarzenia, do tej pory nie było patcha wprowadzającego innowacje, w którym by wszystko od razu śmigało, a zmiany te do zapowiadanych były dość subtelne :). Na przykład jak to jest możliwe, że w pierwszy dzień po patchu 90% ludziom zbugowało się okienko Fighting Target NCU? Nikt tego nie zauważył?

Oczywiście, jest różnica między zmianami w prawdopodobnie zawiłym kodzie gry(jak wspomniane okienka NCU), a "zwykłym" zmienianiu gotowych już rzeczy.
Ale to zmienianie oddziałuje na całą mechanikę. Nie mam co prawda kompetencji żeby się o tym wypowiadać, ale gdybym chciał rzetelnie przeprowadzić testy mając duże zasoby, to testowałbym:
- każda prof vs. każda prof (na każdym TL7 i w różnych perk/gear setupach!)
- drużyna vs. drużyna
- PVM!!! FC zdaje robi te zmiany pod PvP, ale co będzie z PvM? Tu także należy przeprowadzić wszelkie testy (vide stuny cratowskie, których efekty można było przewidziec w fazie planowania!)
- i kupę tego typu rzeczy
Następnie wprowadzenie modyfikacji, kolejne testowanie i w kółko Macieju, aż do skutku :).
Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że w FC to nie jest możliwe.

Nad WoWem pracuje kilkaset osób, mechanika (PvP) jest prostsza, a nie ma balansu.
W AO nie dość, że mało jest devsów, to jeszcze jest ZERO komunikacji (pomijajać "socialowe" gadki w ICC) między devsami a graczami na Test Serverze. Ile razy chciałem coś potestować na TL, tyle razy musiałem samemu szukać gdzie są te nowe ficzersy albo zawracać dupę devom w ICC. Żadnej pre-update listy zmian, nie wspominając o bardziej szczegółowych informacjach dla aktywnych testerów.

Ze swoimi zasobami ludzkimi raczej nic nie zrobią, ale pozostaje mieć nadzieję, że tym razem testerzy dostaną wsparcie od devsów.

Nie wiem po jaką cholerę takie drastycznie balansowanie, IMO w tej chwili balans na TL7 jest dobry jak nigdy wcześniej (wbrew powszechnej opinii PvP TL7 przed LE SSAŁO, kilka profesji było wręcz wykluczonych z PvP na TL7, taka prawda), wystarczyło by parę zmian (MR, AS, nerf enfa, adva i może paru innych prof, itp).
Będzie kiszka, tego jestem pewien. A o twinkach to już lepiej nic nie mówić, nie ma szans, że wezmą niższe levele pod uwagę (ja dysponując ich zasobami, bym nie brał...).

Obrazek

PostNapisane: So lis 21, 2009 12:34 am 
Farmer z taczkami

na dzien dzisiejszy jedyna sluszna bronia dla tl5 doca, jest cos z AS.
o pizdolach zapomnij.. nie bedziesz w stanie nikogo zabic (nie mowie o nubach).

co do setupu - mozesz wybrac cos z hp/evady/ar/nr (wybierz sobie 2 opcje) i tak np:

1. hp+evady / hp+nr / evady+nr : 12k + hp, evady na poziomie takim, ze nuby cie nie perkna, - ciezko kogos zabic
2. ar+evady: kombinacja css + cos szybkiego do AS (np. arbalest), - mniejsze hp

jak dla mnie, doc w hp jest nudny jak flaki z olejem. osobiscie pobawilbym sie z ar, mysle, ze taki doc ma szanse np vs agent (hp doc, nie ma).

co do samego twinka- ja bym sie wstrzymal, nie wiadomo co FC wymysli, a wbic tl5 + full researche nie zajmuje jednego dnia...

PostNapisane: So lis 21, 2009 12:58 am 
Doświadczony farmer

Dokładnie, na tą chwilę robienie nowej postaci jest stratą czasu, bo można się obudzić z ręką w nocniku.

I dzięki temu im dłużej się ciągnie wprowadzanie Wielkiego Balansowania, tym AO jeszcze szybciej zdycha, stagnacja, ludzie się boją robić nowe postacie, i nic dziwnego jeżeli skończenie twinka tl4 zajmuje z 2 miesiace a tl5 i pół roku potrafi.

220 omni Engineer@RK1
220 omni Crat@RK1

PostNapisane: So lis 21, 2009 8:28 am 
Farmer z taczkami

witam

Alco sorki, to nie jest nowa postać, ma już 132 i jest ztwinkowany, napisałem że ma być na pola, więc nie bierzcie pod uwagę dueli.

będę chyba bardziej przydatny lecząc team, dlatego pewnie setup na max defa + NR

dzięki

PostNapisane: So lis 21, 2009 9:07 am 
Pr0 Farmer

Na jakie pola? Clan ma wszystkie tl 5 pola :D

Jak chcesz mieć postać na tl5 NW to walisz na lvl 205-207, wbijasz ai 29 i lecisz :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2