Cytuj:
FC, jeżeli już coś pokazuje (co robi z rzadka) oznacza to, że tak będzie.
Pat, grasz w tą grę dłużej od nas i tak twierdzisz?

Przecież Means właściwie przy każdej wypowiedzi odnośnie balansowania zaznacza "most probably", "we hope", itp. Primo, nie brał bym niczego za pewnik, secundo, te zmiany wejdą najszybciej za pół roku.
Niestety, ale obawiam się, że te zmiany rozwalą grę na amen, AMEN :/.
Problemem tych zmian nie jest ich zaplanowanie na papierze. Z tym by sobie poradziła jedna łebska osoba (pamiętajmy, że te zmiany oprócz działania AS to nie jest programowanie, tylko zwykłe zmienianie pól w tabelce, więc nie ma tu typowo technicznych modyfikacji).
Problemy to:
- złożoność AO, nawet jak wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik (co jest niestety niemożliwe), to znajdzie się szaleniec, który odkryje, że win = agent z PE/M150, albo NT z 500HP.
- brak testowania z prawdziwego zdarzenia, do tej pory nie było patcha wprowadzającego innowacje, w którym by wszystko od razu śmigało, a zmiany te do zapowiadanych były dość subtelne

. Na przykład jak to jest możliwe, że w pierwszy dzień po patchu 90% ludziom zbugowało się okienko Fighting Target NCU? Nikt tego nie zauważył?
Oczywiście, jest różnica między zmianami w prawdopodobnie zawiłym kodzie gry(jak wspomniane okienka NCU), a "zwykłym" zmienianiu gotowych już rzeczy.
Ale to zmienianie oddziałuje na całą mechanikę. Nie mam co prawda kompetencji żeby się o tym wypowiadać, ale gdybym chciał rzetelnie przeprowadzić testy mając duże zasoby, to testowałbym:
- każda prof vs. każda prof (na każdym TL7 i w różnych perk/gear setupach!)
- drużyna vs. drużyna
- PVM!!! FC zdaje robi te zmiany pod PvP, ale co będzie z PvM? Tu także należy przeprowadzić wszelkie testy (vide stuny cratowskie, których efekty można było przewidziec w fazie planowania!)
- i kupę tego typu rzeczy
Następnie wprowadzenie modyfikacji, kolejne testowanie i w kółko Macieju, aż do skutku

.
Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że w FC to nie jest możliwe.
Nad WoWem pracuje kilkaset osób, mechanika (PvP) jest prostsza, a nie ma balansu.
W AO nie dość, że mało jest devsów, to jeszcze jest ZERO komunikacji (pomijajać "socialowe" gadki w ICC) między devsami a graczami na Test Serverze. Ile razy chciałem coś potestować na TL, tyle razy musiałem samemu szukać gdzie są te nowe ficzersy albo zawracać dupę devom w ICC. Żadnej pre-update listy zmian, nie wspominając o bardziej szczegółowych informacjach dla aktywnych testerów.
Ze swoimi zasobami ludzkimi raczej nic nie zrobią, ale pozostaje mieć nadzieję, że tym razem testerzy dostaną wsparcie od devsów.
Nie wiem po jaką cholerę takie drastycznie balansowanie, IMO w tej chwili balans na TL7 jest dobry jak nigdy wcześniej (wbrew powszechnej opinii PvP TL7 przed LE SSAŁO, kilka profesji było wręcz wykluczonych z PvP na TL7, taka prawda), wystarczyło by parę zmian (MR, AS, nerf enfa, adva i może paru innych prof, itp).
Będzie kiszka, tego jestem pewien. A o twinkach to już lepiej nic nie mówić, nie ma szans, że wezmą niższe levele pod uwagę (ja dysponując ich zasobami, bym nie brał...).