Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Autor

Wiadomość
 Tytuł: ale szybkość!
PostNapisane: N lut 28, 2010 3:55 pm 
Farmer z taczkami

witam
tekst z :
http://www.dobreprogramy.pl

Zaprezentowano komputer z systemem Linux uruchamiającym się w czasie poniżej jednej sekundy.

Komputerem tym jest płytka 3530 EVM firmy Texas Instruments, wyposażona w procesor ARM Cortex-A8 SoC (System On Chip). Działa na niej system Linux z jądrem 2.6.29, wyposażony w aplikację wyświetlającą obraz z kamery na ekranie LCD. Aplikacja ta jest w pełni uruchomiona w czasie 0,89 sekundy od resetu systemu. Na samym początku uruchamiany jest program ładujący o nazwie XLoader, co zajmuje 0,234 sekundy. Następnie startuje bootloader UBoot w czasie 0,053 sekundy. Uruchamianie się jądra Linuksa zajmuje 0,177 sekundy. Najwięcej czasu wymaga uruchomienie aplikacji przekazującej obraz - 0,406 s.

Tytuł: Re: ale szybkość!
PostNapisane: N lut 28, 2010 6:17 pm 
Sołtys

no dobra tylko z tego co zrozumiałem to jest samo jądro z jedną aplikacją, pytam na co to komu i ile to kosztuje.

PostNapisane: N lut 28, 2010 9:09 pm 
Doświadczony farmer

Linuks? Panie, ja nie jestem rolnikiem.

220 omni Engineer@RK1
220 omni Crat@RK1

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 6:46 am 
Farmer z taczkami

witam

Cytuj:
Działa na niej system Linux z jądrem 2.6.29, wyposażony w aplikację wyświetlającą obraz z kamery na ekranie LCD

czyli system, nie jądro, poza tym Linux nie Linux sterowniki do kamerki muszą być, ja zwracam uwagę na fakt restartu a nie uruchamiania, istotne jest również jak zmierzyli te czasy, na pewno nie stoperem :D

to badania moim zdaniem bardzo ważne, bez takich czy podobnych badań pewnie nie byłoby tego forum czy nie gralibyśmy w anarchy, ba! co ja mówię, to cały świat! medycyna, transport, przemysł itd. my możemy nie wiedzieć gdzie to wykorzystają, ale jutro to może być najważniejszy element jakiegoś znaczącego urządzenia czy maszyny.
mnie przyszedł do głowy komputer, którego czas restartu jest tak szybki że zalogujesz się do anarchy po resecie i jeszcze będą pety czy nie zginiesz bijąc mobka :D

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 8:55 am 
Teh Legendary Farmer

deathghost napisał(a):
no dobra tylko z tego co zrozumiałem to jest samo jądro z jedną aplikacją, pytam na co to komu i ile to kosztuje.

Systemy wbudowane :). W tym całym krótkim czasie restartu rozchodzi się o to, że taki przykładowy zaawansowany (skoro oparty na Linuxie) system monitorujący bank może zostać zrestartowany i praktycznie "nic się nie dzieje".

Obrazek

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 9:25 am 
Sołtys

Tata100 napisał(a):
witam
Uruchamianie się jądra Linuksa zajmuje 0,177 sekundy. Najwięcej czasu wymaga uruchomienie aplikacji przekazującej obraz - 0,406 s.
No racja jądro i 3 procesy to niech okroją Windowsa CE do tych samych rozmiarów i zobaczymy ile się będzie uruchamiał jako że to Microsoft to dam mu z 2-3 sekundy.

PostNapisane: Pn mar 01, 2010 11:01 am 
Farmer z taczkami

mamy w firmie lapa della, z dyskiem sd + win 7, wlacza sie ok 2-3 sekundy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]