przydatne itemki dla doca, ktore mozna w miare latwo pozyskac, to, np. -doc tank armor dostepny w foreman's office- daje treatement, wiec jest dobry do zakladania impow (+6 treat.i ladnie wyglada, ale to wszystko), -stalker helmet (ql 100 zdaje sie, rowniez dodaje do treatement (+6), niezle AC na nizsze poziomy)- dobra alternatywa dla biomechow... nigdy nie chcialem jakos nosic jajek na glowie
po za tym, tez jestem zwolennikiem teorii: doktor jest od leczenia, nie od zabijania (dajcie szanse enfom i soldom), przynajmniej na nizszych poziomach. A juz jak sie uprzecie koniecznie na solo, to naprawde polecam zainteresowac sie walka wrecz- tansza niz shotguny, wieksze obrazenia i na mniej wiecej stalym poziomie... rowniez impki lepiej dopasowane- implanty MA dodaja nam tez first aid i treatment, przez co nie ograniczaja w zaden sposob naszej postaci. Jedyny mankament- nanomage bedzie w tym dosc cienki- ja swoim na 60 poziomie robilem okolo 220 melee damage przeciwnikom ql 70, ale generalnie trudno sie to rozwija, bo bazuje w pewnym stopniu na sile (solitus doktor juz bedzie dzialal o wiele efektowniej);
Co do broni palnej:
--na pistolety sie obrazilem, bez expansion packow takich jak AI (albo przynajmniej wydawania duzych ilosci kredytow na podkrecanie postaci) ciezko jest znalezc cos o optymalnej szybkosci i obrazeniach.
--Shotguny: aktualnie uzywam Vektor ND lizard- dobry dmg, ale nie myslcie, ze bedziecie bohaterami druzyny

, po za tym seria Windchaserow zasluguje na uwage o ile tylko zamontujemy sobie bajerki do obrazen krytycznych (->poradnik Pata)- Waltzing Queen zdaje sie ql 185 robi obrazenia zwykle do 200, ale krytyczne ma 800, wiec na potworku jest duza szansa na ponad 3k obrazen (teraz moim vektorem robie 2,6 do 2,7k obrazen przy krytycznych).
teraz najwazniejsze NANO PROGRAMS!
caly czas dokupujcie nowe, caly czas ulepszajcie swoj arsenal leczacy, nie zaniedbujcie tego! moim dociem caly czas jakos nie moge sie dorobic fortuny, bo caly czas cos dokupuje (mimo, ze ORG pomogl mi i to bardzo w osiagnieciu tego co mam), ale z drugiej strony mam wieksza satysfakcje z tego co robie, bo mam swiadomosc, ze czasem okazuje sie pomocny... chociazby rzucajac czasem sfa, albo ic.
tu kolejna kwestia: buffki, o ktore czesto ludzi prosza: SFA- z impkami odpowiednimi albo buffem (CI od MP z SL -> ale wiacha

) da sie juz uzywac na 105 poziomie, optimum to 110.
z IC sprawa jest calkiem prosta- juz kolo 60-65 poziomu mozna sie tego dorobic, a okazuje sie calkiem pomocne, nie tylko, kiedy siedzi sie pod bilboardem i czeka na prywatne wiadomosci od wielbicieli
Niektorzy biora kase, za taka pomoc, niektorzy sami ja daja- ogolna zasada, ktora sie kieruje: nie dopominac sie o kase- ludzie beda pamietac, ze jestes uczynny, beda chetnie korzystac z twojej pomocy, a dzieki temu i ty bedziesz odnosil korzysci- ludzie rzadko odmawiaja mi pomocy (zwykle jak nie sa w stanie jej udzielic) i czesto zapraszaja do druzyny (a jak inaczej zdobywac exp i rzeczy na sprzedaz?)
Na co jeszcze zwrocic uwage? oprocz nano leczacych, inwestujcie sporo w buffki do hp (krotko i dlugotrwale), hoty (cud sprawa) oraz init debuffy (wasted limbs itp.), chociaz ostatnie szczegolnie przydatne sa w PvP.
narazie tyle sobie przypomnialem, nie jest to profesjonalna publikacja, ale mam nadzieje, ze moze troche niektorym pomoc. kilka razy w tekscie przewija sie slowo satysfakcja, bo tej bedziecie mieli zawsze wiecej niz pieniedzy i zadawanych obrazen
Moja wiedza tu zawarta wynika w sporej czesci z nauk Laleczki, za ktore serdecznie dziekuje

oraz w niewielkim juz stopniu z moich doswiadczen, ktore nabylem w trakcie gry.
Zachecam do wymiany doswiadczen, bo granie dociem, szczegolnie bez postaci, ktore na niego zarabiaja, moze byc chwilami nieco trudne i zniechecajace