Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Autor

Wiadomość
 Tytuł: FWM 18 październik - pełna lista zmian w perkach
PostNapisane: Pt paź 16, 2009 5:57 pm 
Teh Legendary Farmer

Means właśnie ogłosił listę proponowanych (wszystko jest w toku) zmian w trzech plikach .pdf.

Źródło

Na przykładzie perków agenta, które przeglądałem mogę powiedzieć: rewolucja. Oby się tylko nie pogubili.

Oto przetłumaczona przeze mnie na szybko ogólna lista zmian. Jeśli mowa jest o specjalu, chodzi o specjal pochodzący z perka.

Zmiany w perkach
Tak, przejrzymy wszystkie linie perków

Ogólne zmiany, które dotyczą wszystkich specjali .
Uwaga: Są i będą pewne odstępstwa od tych reguł zawsze, kiedy uznamy, że w danych przypadkach wyjdzie to na lepsze.
1) Rozważamy zmianę sposobu w jaki działają sprawdzenia attack vs defense.
- Kiedy jako skill ataku używany jest Attack Modifier, AAO jest liczone podwójnie. Nigdy więcej się to nie wydarzy.
Za to perki, które z tego powodu były łatwe do wsadzenia, dostaną mniejszy defense check.

- AAO będzie używane tylko w przypadku skilli broni oraz specjali broni
Gwarantuje to profesjom supportowym większą szansę wylądowania ich specjali, gdyż mają mało AAO. (nie do końca rozumiem)

- AAD będzie wykorzystywane tylko przeciwko skillom dodge, duck i evade.
Pozwala to profesjom supportowym osiągać większą szansę wylądowania ich specjali, gdyż te specjale często sprawdzają NR (chyba tutaj Means potwierdził, że AAD wpływa na NR, ale i tak chyba nie rozumiem).

2) Zmienimy checki attack/defense by profesje, które miały wcześniej bezużyteczne specjale mogły teraz w pełni je wykorzystać.
Może się jednak wiązać z tym redukcja obrażeń/efektów tych specjali
3) Większość debuffów pochodzących ze specjali zostanie skrócona w długości działania
4) Wiele specjali buffujących zostanie wydłużona w długości działania
5) Specjale działające w łańcuchu (jeden wymaga drugiego) będą teraz odpalać się w dwie sekundy
6) Większość specjali będących pierwszymi w łańcuchu będą się odpalać w sekundę, następne w dwie
7) Większość specjali buffujących będzie się odpalać w sekundę
8) To samo z debuffującymi

Zmiany, które dotyczą części specjali:
1) Zwiększyliśmy zasięg wielu specjali typu "friendly"
2) Wiele specjali pochodzących z broni melee otrzymają większy zasięg
3) Niektóre profesje dostaną nowe, bardziej użyteczne specjale w zamian za inne. Więcej informacji podamy później. Przeczytaj notkę na temat zmian dla profesji polegających na nano.
4) Część specjali zostanie przydzielana na innym poziomie

Informacje na temat zmian w perkach
- Profesje polegające na nano mogą nie ujrzeć zbyt drastycznych zmian w tym dokumencie. Jako, że działania rebalansowania dotyczą całej mechaniki AO, większość z tych profesji pozna dodatkowe zmiany w ich perkach po przeprojektowaniu dotyczącym nano.
- Linie perków, które dodają pewne efekty jeśli inna profesja odpaliła swoje perki, będą miały większe zastosowanie w przypadku wielu profesji. W perku, w którego opisie jest np "Affected by Bloodletting running", chcemy didać nowe perki od innych profesji, które pozwolą na otrzymanie bonusa
- Wiele profesji ujrzy zmiany i korzyści pochodzące z nadchodzącego rebalansowania nano/itemów/weapon specjali, o których nie ma mowy w tym dokumencie.
- Wiele linii perków będzie teraz działać z większą liczbą broni zamiast przykuwać użytkownika do broni jednego typu. Chcemy otrzymać dzięki temu większą różnorodność i powiększyć możliwości wyboru gracza.
- Rebalansowanie perków oraz innych narzędzi ma w dużej mierze na celu bardziej skupić się na działaniu w drużynie i kooperacji. Wiele z tych zmian zawiera profity z grania z innymi ludźmi.

Przepraszam za błędy "stylistyczne", ale niestety nie będę ich poprawiać, nie lubię tego :). Wynikają na ogół z tego, że często tłumaczę zdania wraz z czytaniem oryginalnego tekstu, niekoniecznie zastanawiając się potem czy po polsku brzmi to sensownie. Ale myślę, że tekst jest zrozumiały.
W przypadku błędów merytorycznych, proszę o zwrócenie uwagi.

Obrazek

Tytuł: Re: FWM 18 październik - pełna lista zmian w perkach
PostNapisane: Pt paź 16, 2009 9:37 pm 
Pr0 Farmer

Z punktu widzenia shada szykuje sie olbrzymi nerf. Jeżeli aao nie będzie się wliczac do ar perków to mango rage będzie bezużyteczne. Shade perki mają dostać nerfa; mieć mniejszy dmg, wolniejszy atak ale za to większy zasięg. Mnie to rybka bo i tak nie gram shadem poza jakimś tam farmieniem ale jeżeli coś takiego zostanie wprowadzone to będzie dużo, dużo jęczenia bo jedna z najgorszych profesji w pvp stanie się jeszcze gorsza.

Niestety to gmeranie przy aao oznacza też nerf dla mojego tl5 enfa. AI perki sprawdzające aao dwa razy to byl jedyny sposób żeby zabić adva na tl5. Jak to upadnie to nie będę miał szansy a advy będzie mnie perkował bez problemu tak jak i teraz (żeby bić się z advem nie idę w full def nawet). Myślę, że będzie można też zapomnieć o zabiciu MA i fixera bez dimach.

W zasadzie nie chce mi się marudzić, mam tylko nadzieję, że chłopaki z FC jednak przemyślą to wszystko bo chwilowo wygląda mi to nieciekawie. Z drugiej strony niedługo kończy mi się chyba subskrypcja i muszę bardzo poważnie się zastanowić nad jej przedłużaniem.

PostNapisane: So paź 17, 2009 12:49 pm 
Doświadczony farmer

uuuu zmiany w demo perkach sie nie spodobaja bow/RE/pistol engom jesli je wprowadza
soldat bedzie mial jeszcze wieksza perk alphe :O

edit
teraz dopiero do mnie dotarlo, agent wreszcie bedzie mogl uzywac CALA swoja perk alphe, cos czuje ze przy zmianach dotyczacych AS bedzie niezbedny kazdy dmg perk i .... AR setup zamiast def :d

PostNapisane: So paź 17, 2009 1:17 pm 
Teh Legendary Farmer

No, teraz tylko AR setup. Powiedz mi tylko Rox jak wyciągnąć 3k AS :). Chyba cięęęężko.

Obrazek

PostNapisane: So paź 17, 2009 3:40 pm 
Doświadczony farmer

jesli liczy bez aao to jest to nie wykonalne

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 9:20 am 
Ambitny farmer

nie wiedzialem, ze AAD "daje bonus" do NR, ale rzeczywiscie tak wynika z tego co Means napisal. Ciekawym, czy zrobi to wieksza niz symboliczna roznice. Nadzieje budzi zmiana w perkach umozliwiajaca wiekszy wybor broni, ale nie sadze, zeby znaczaco wplynela na granie. W PvP dla Doca pozostanie pistol/shotgun a PvM rozszerzy sie od biedy o shotgun, a reszta dalej bedzie w perkach niesupportowana.

No i zmiana w stylu: TT działajace 2minuty zamiast 1.. priceless :)

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 9:29 am 
Pr0 Farmer

AAD nie daje bonusu do NR ale jeśli perk ma jako AR coś tam (dajmy na to 1hb) a jako def check NR to się liczy:
AR = 1hb + aao
Def = NR + aad

Z tym jest takie zamieszanie dlatego, że na niskich lvl ludzie mają mało NR a dużo AR, więc AI perki z conc często wchodzą w evade profesje jak w masło. Moim zdaniem te nuby powinny przestać sploitować z low hp to conc walące po 1,4k na tl5 by ich nie capowało ale okej, lepiej pomarudzić na forum.

Co do zmian z aao jeszcze to ja to rozumiem w ten sposób, że jak perk dziś ma jako AR AR i się liczy AR z perka:
AR+aao (czyli w istocie aao x2 bo ar = weapon skill + aao), to po zmianach jako AR będzie samo AR bez wliczania drugi raz aao. Natomiast dla zwykłych perków nadal się bedzie liczyć weapon skill + aao. Reasumując, będą one miały taki sam AR a mango rage dalej będzie wpływać pozytywnie na szansę trafienia, tylko z AI perków nieco mniej bo dzisiaj daje w sumie 3k AR na perkach z attack skill = AR. Myślę, że głównym zamysłem jest właśnie nerf mango, żeby tych biednych fixerów i cratów nie perkować.

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 10:28 am 
Farmer z taczkami

Agra napisał(a):
W PvP dla Doca pozostanie pistol/shotgun ...

i bow i MA ... :)

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 10:45 am 
Pr0 Farmer

Nurf docz!

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 12:34 pm 
Teh Legendary Farmer

Jeśli nie znerfią MR, to taki trox agent będzie większość ludzi dymać bez wazeliny :).

Obrazek

PostNapisane: Pn paź 19, 2009 1:39 pm 
Doświadczony farmer

z tego co pamietam to soldat z assault rifle (trox ofc) w ar setupie + mr nie byl wstanie perknac dobrego fixura kilka miesiecy temu, nie mowie tu o mozliwosciach mojego soldata tylko o ar vs def wyliczonym na papierze, gdzies na forum byl taki topic w dziale soldowym
nie mam pojecia o ile wiecej ar enforcer w ar setupie + mr wyciaga od solda ale roznica musiala by byc spora

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]